Συλλογή σπόρων (Μέρος Ι)

Φασόλι, Μαρούλι, Αρακάς, Πιπέρι, Ντομάτα
Αυτά τα λαχανικά, είναι ιδανικά για αρχάριους συλλέκτες, παράγουν το σπόρο την ίδια χρονιά που φυτεύονται και είναι συνήθως αυτογονιμοποιούμενα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες της γονιμοποίησης με διασταύρωση.

 Φασόλι - κοινό φασόλι

      Σπάνια παρατηρούμε τη γονιμοποίηση με διασταύρωση ακόμα και όταν καλλιεργούνται δύο ποικιλίες η μια δίπλα στην άλλη. Αφήστε τα φασόλια που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιά και μαζέψτε τα περίπου έξι εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίξτε το κέλυφος με τα χέρια και μαζέψτε τους καρπούς .

Μαρούλι - Lactuca sativa

     Μαζέψτε ολόκληρη την κορυφή των μαρουλιών 2-3 εβδομάδες μετά την άνθισή τους. Αφήστε τα στη σκιά πάνω σε εφημερίδα για να ωριμάσουν γιατί τα μεμονωμένα κεφάλια θα ωριμάσουν σε διαφορετικούς χρόνους και ο σπόρος μπορεί να τιναχτεί ανα πάσα στιγμή από τα μεμονωμένα ανθισμένα κεφάλια. Τέλος τα τρίβουμε με τα χέρια για να αφαιρεθούν όλοι οι σπόροι και τους καθαρίζουμε

Αρακάς - Pisum sativum

     Αφήστε τα μπιζέλια που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιά και μαζέψτε τα περίπου 4 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, πριν ωριμάσουν οι σπόροι τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίξτε το κέλυφος με τα χέρια και μαζέψτε τους σπόρους .

Πιπέρι - καψικό annuum

 
     Αφήστε τις πιπεριές να ωριμάσουν πλήρως. (Τα περισσότερα πιπέρια γίνονται κόκκινα όταν είναι πλήρως ώριμα.) Ειδικά για τα πιπέρια μαζέψτε σπόρο από το δεύτερο καρπό και μετά. Εάν ο καιρός κρυώσει πριν  τα πιπέρια ωριμάσουν, τραβήξτε όλο το φυτό και κρεμάστε το σε δροσερή, ξηρά θέση έως ότου ωριμάσουν οι πιπεριές. Κόψτε το κατώτατο σημείο από τα πιπέρια και φτάστε προσεκτικά μέσα για να γδύσετε τους σπόρους που περιβάλλουν τον κεντρικό κώνο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι σπόροι δεν χρειάζονται κανέναν περαιτέρω καθαρισμό. Ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Ντομάτα - Lycopersicon esculentum

 
     Αφήστε τις ντομάτες να ωριμάσουν εντελώς πριν τη συλλογή τους για την παραγωγή σπόρου. Κόψτε την ντομάτα στη μέση και συμπιέστε έξω από τις κοιλότητες την ουσία που περιέχει τους σπόρους που είναι σαν ζελατίνα ή με την βοήθεια ενός κουταλιού προσεκτικά αφαιρέστε την ζελατίνα με τους σπόρους. Εάν γίνει προσεκτικά, η ίδια η ντομάτα μπορεί μετά να φαγωθεί. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° κελσίου για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα. Ένα στρώμα μύκητα σαν μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση, παράγει επίσης τα αντιβιοτικά που βοηθούν για να ελέγξουν τις ασθένειες των σπόρων. Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρος με νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμήσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Επαναλάβατε την διαδικασία αυτή μέχρι να καθαρίσουν οι σπόροι. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε τους σε δροσερή θέση για 1-2 εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος8/1/13 23:38

  Γεια σας. μηπως υπαρχουν διαθεσιμοι σποροι ντοματας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος15/1/13 21:39

  Γεια σας μήπως υπάρχουν σπόροι από φασολάκι φρέσκο και αγγουράκι μικρό, αυτό που κάνουμε τουρσί?
  Ευχαριστώ
  Νεκταρία

  ΑπάντησηΔιαγραφή