Συλλογή σπόρων Μέρος ΙΙΙ

Τεύτλο, οικογένεια Λάχανων, Καρότο, Κρεμμύδι
 
    Τα λαχανικά αυτά απαιτούν κανονικά περισσότερα από ένα χρόνο, συνήθως δύο για την παραγωγή σπόρου και το χωρισμό τους για να αποτρέψουμε τη γονιμοποίηση με διασταύρωση.

Τεύτλα Παντζάρι

    Κόψτε 4 εκατοστά επάνω από τη ρίζα όταν οι ανθοφόροι βλαστοί γίνουν καφετιοί. Οι κορυφές μπορούν να αποθηκευτούν στις δροσερές, ξηρές θέσεις για 2-3 εβδομάδες για να βελτιώσουν την περαιτέρω ωρίμανση του σπόρου. Οι μικρές ποσότητες σπόρου μπορούν να γδυθούν με το χέρι καθώς ο σπόρος ωριμάζει. Οι πολλς κορφές μπορούν να τοποθετηθούν σε μια υφασμάτινη θήκη και να κοπανηθούν.

Οικογένεια λάχανων περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λαχανάκι Βρυξελλών, το απλό και το κατσαρό λάχανο.

    Αφήστε τους μεμονωμένους λοβούς να αποκτήσουν ανοικτό καφέ χρώμα πριν επιλέγουν και ανοιχτούν με το χέρι. Ανοίγουμε τους λοβούς με το χέρι για το σπόρο μικρών ποσοτήτων. Λοβοί που δεν ανοίγουν όταν τρίβονται με τα χέρια μπορούν να κοπανηθούν προσεκτικά για να καθαρίσουμε τον φλοιό από τους σπόρους.

Καρότο - carota Daucus


     Για λίγους σπόρους, μαζέψτε με το χέρι κάθε μίσχο όταν έχει γίνει ξηρός και καφετής. Ο σπόρος μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να συγκομιστεί με την κοπή ολόκληρης της ανθοφόρας κορυφής. Αφήστε την να ωριμάσετε σε δροσερή, ξηρά θέση για 2-3 εβδομάδες ακόμα. Καθαρά μικρά ποσά παίρνουμε με το τρίψιμο μετά χέρι. Τα μεγαλύτερα ποσά μπορούν να χτυπηθούν από τους μίσχους. Ο σπόρος καρότων είναι φυσικά τριχωτός ή «γενειοφόρος».

Κρεμμύδι - Allium SP.

    Μαζέψτε τους σπόρους μόλις η πλειοψηφία των λουλουδιών έχει ξεραθεί. Οι σπόροι θα αρχίσουν να πέφτουν από μερικά λουλούδια καθώς ωριμάζουν έτσι ελέγχται τα συχνά. Αφήστε τα να ξεραθούν σε δροσερή, ξηρά θέση για 1-2 εβδομάδες.
 


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/2/16 00:08

    Καλησπέρα
    Θα ήθελα σπόρους ντομάτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή